top of page
Efendimiz'in Kolaylaştırıcılığı
İslamiyet, İnsanları güç yetiremeyecekleri şeylerden sorumlu tutmaz. Bu konuda Kur’an’da yer alan bir ayette şöyle buyurur ;
“Allah her şahsı ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar...”
Başka bir ayette ise “... Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez...” ifadesi yer alır. Peygamberimiz de pek çok hadisinde İslamiyetin kolaylık dini olduğunu belirtmiştir. Örneğin bir hadisinde şöyle buyurmuştur ;

“Bu din kolaylıktır.”
Hz. Muhammed (s.a.v.), dinî emirlerin ve ibadetlerin yerine getirilmesi konusunda kolaylaştırıcı olunmasını öğütlemiştir.
يَسِّرُوا وَلَا تُعَسِّرُوا وَ بَشِّرُوا وَ لَا تُنَفِّرُوا
“Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.”
Peygamberimiz cemaate namaz kıldırırken namazı uzatan, insanlara bıkkınlık veren kimseleri, yaptıklarının yanlış olduğu konusunda uyarmıştır. Cemaat içinde bulunan yaşlı, hasta vb. kişilerin düşünülmesini, namazın uzatılmamasını istemiştir.
İslamiyetin ilk dönemlerinde bazı Müslümanlar, ahirette sonsuz mutluluğa kavuşmak için dünya nimetlerinden tamamen uzaklaşacaklarını; geceleri hep namaz kılıp gündüzleri oruç tutacaklarını, evlenmeyeceklerini, evli olanlar ise eşlerinden uzak duracaklarını söylemişlerdi. Bu durumdan haberdar olan Peygamberimiz o kişileri şöyle uyarmıştı:
“Bakın, ben Allah’a hepinizden daha çok saygılıyım. Bununla birlikte oruç tuttuğum günler de olur, tutmadığım günler de. Namaz da kılarım, uyku da uyurum. Kadınlarla da evlenirim. Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden yüz çevirmiş olur.”
bottom of page